feature-image-uspeli-su-oni

Uspeli su oni koji su se usudili

U nedelju je Mrda, moj saborac iz Belgrade Running Cluba, istrčao maraton. Onaj maraton, pravi, 42 kilometra, u gerila stilu, uz saobraćaj, vozila, pešake, bicikliste, smog… I najmanje je bitno vreme za koje ga je istrčao, a i ono je za divljenje, koliko je važan njegov lični doživljaj, uzbuđenje što je to postigao uprkos svemu.

U ponedeljak je sin naših prijatelja, koji ima godinu dana, uspeo da pređe od jedne do druge strane kreveta. Sam. Usudio se na svojim malenim nožicama. Njegov osmeh sa dva mala zuba… Neprocenjivo.

Naša šnaucerka Đina, štene, juče je prvi put imala blizak dodir s nepoznatim psom na keju, na Dorćolu.  Posmatrala je, njuškala, povlačila se, a onda odvažno prišla. Usudila se. I narednih deset minuta uživala je u igri i pobedi.

Moja drugarica Sanja, pomaže ljudima koji žele da promene karijeru. Uglavnom joj se javljaju žene. Priče o nekima od njih koje su se usudile izazivaju divljenje. Ti ljudi imaju petlju. Usudili su se.

Jedna poznanica, Ana, otkazala je veridbu, raskinula vezu dugu 15 godina, izašla iz zajedničkog stana, zbunjena, izgubljena, uplašena ali srećna jer se usudila. Danas joj osmeh ne silazi sa lica, uz onoga do koga je srce odvelo.

Moja mala komšinica Zoja, rešila je da izrecituje pesmicu pred bakama i dekama. Niko je ništa nije razumeo, ali je aplauz uz njen naklon do poda, svečano obučenoj publici, vinuo ovu devojčicu do zvezda. Tu joj je i mesto, jer se usudila.

Moj muž je prošle nedelje odlučio da napravi jedno novo jelo, da eksperimentiše sa slanim, slatkim i ljutim. Uživao je  u procesu, a mi, ukućani u rezultatu. Pohvale je primao nekoliko dana, srećan, presrećan pitajući se zašto nije to uradio i ranije.

A ja sam ove zime proskijala, onako pravo, sa 41. Htela sam da budem na stazi sa mojom decom, i da nas četvoro jedemo te čuvene krofne na Kopaoniku, u Rtnju. Zato sam sa 38 godina prvi put stala na skije. Jeli smo ih pre dve nedelje. Ja kao najveću planetarnu gastronomsku deliciju.

Recept je univerzalan. I proveren.

Potrebno je samo da se usudite. Ali stvarno…

A onda će se i čitava vasiona zaveriti da uspete.

3 thoughts on “Uspeli su oni koji su se usudili”

  1. Pingback: (Od)laganje i kakve to veze ima sa pisanjem - ivanamarkovic.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *